Pikal treeningul kulutab keha palju energiat ning vajab hästi töötamiseks kütust juurde. Energiageel on hea ja mugav viis toita oma keha treeningu ajal, sest selle manustamine ja seedimine on lihtne ning süsivesikud saab kiiresti kätte. Tahkest toidust ei saa treeningul piisavalt kiiresti süsivesikuid omandada ning toidu rappumine maos teeb sportimise ebamugavaks.

Kui Sa oled sportides või võistlustel tundnud, et lihtsalt enam ei jaksa, fookus hakkab kaduma ja vaim väsima, siis see tuleneb sellest, et glükogeeni varud kehas on langenud. Geelides sisalduvad süsivesikud (näiteks maltodekstriin, fruktoos ja glükoos) toidavad keha ja aitavad sellel edasi liikuda – seda nii füüsiliselt kui ka vaimselt.

Üldiselt soovitatakse spordigeeli tarbida treeningutel, mis kestavad kauem kui 90 minutit. Kui tunned treeningul nälga või janu, siis oled juba hiljaks jäänud. Vedelikku peab jooma pidevalt ning pikkadel trennisessioonidel on oluline osa ka toitainetel. Seega tasub geeli manustada iga 45-60 minuti tagant. Esimene geel tasub sisse võtta juba 45 minutit pärast starti. Kui jääd geeli manustamisega hiljaks, siis ei pruugi keha enam süsivesikuid omastada.


Iga geel ei sobi kõigile. Mis sobib Sinu sõbrale, ei pruugi sobida Sinule. Proovi julgelt erinevaid geele ja batoone, et leida endale sobiv ja see õige. Kui osaled ka spordivõistlustel, siis alati testi kõik sporditooted enne treeningul läbi. Iga organism võib reageerida geelile või spordijoogile erinevalt ning võistlustel ei soovi ebameeldivaid üllatusi keegi.


Mina proovisin Iluversumist Puls Nutrition ja NamedSport spordigeele. Olen testinud 5 erinevat tootebrändi ja siiani on minu lemmikuks osutunud NamedSport spordigeelid. Kui ratta seljas geeli avama hakkasin, siis sain positiivse üllatuse osaliseks. NamedSport geelipakendis on sees väike kõrs, mis teeb selle tarbimise sõidu ajal eriti mugavaks. Samuti on tegemist isotoonilise geeliga ehk see on vedel ja läheb hästi alla ning vee peale joomine pole kohustuslik. Seega jäid riided ja ratas sellel korral puhtaks. Puls Nutrition geel on paksema koostisega, mistõttu tuleb sellele vett peale juua. Nagu juba öeldud, siis igaüks peab leidma endale sobivaima ja seda just treeningu käigus.


NamedSport geele on erineva maitsega. Minule meeldisid nii jäätee-maitseline Lemon Ice kui ka Cola Lime. Cola Lime geel sisaldab ka kofeiini. Kofeiini sisaldavad geelid on mõeldud pigem võistluse või treeningu lõppfaasi viimase tõuke andmiseks. NamedSport Tropical geelile on lisatud juurde ka magneesiumi ja kaaliumi.

Spordigeelide valikul on oluline leida endale sobiv. Seega testi julgelt erinevaid geele treeningul ja vali oma lemmik välja.

Iluversumi Kestvusalade kategooria leiad siit.