Kauni naha juures on kindlasti väga tähtsal kohal tervislik toitumine ja korralik uni, kuid ei tohi unustada õiget nahahooldust.

Olulisim õigeks nahahoolduseks on teada oma nahatüüpi ning kasutada vastavalt sellele endale sobivad tooteid. Nii lood aluse kauniks jumeks, nooruslikumaks väljanägemiseks ning ilusaks meigiks.

Põhilised nahatüübid

Normaalne nahk — nahapoorid on väikesed, ebapuhtusi ei esine või on vähe, nahk on sile, pehme ja elastne.

Puuduvad pustulid (mädavillid) ja paapulid (vistrikud, vinnid). Nahk ei ole katsudes kuiv ega konarlik, kuigi näo T-tsoonis (otsaesine, nina, lõug) võib esineda mõni komedoon. Hooldamise puhul on oluline hoida naha tasakaalu ning mitte seda liigselt kuivatada, vältida tuleks naha liigset koorimist ja kuivatavaid tooteid.

Kuiv nahk — nahapoorid on väikesed, pesu järgselt kiskuv tunne, nahapind võib ketendada ja/või on kare, ebapuhtusi ei esine v.a miiliumid (valged tähnid).

Kuiv nahk on katsudes krobeline ning värvuselt ebaühtlane, muutudes ka kiiresti õhukeseks ja tundlikuks. Kuna ka rasune nahk võib olla pinnakuiv, siis neid kahte on võimalik eristada oma nahka vaadeldes – kuival nahal puuduvad nahaalused pustulid ja paapulid.

Väga kuiva naha hoolduseks sobib niisutav toonik ning toitev näokreem, mustuse eemaldamiseks tuleks kasutada pigem puhastuskreeme. Selle nahatüübi juures on eriti tähtis, et toonikud ei sisaldaks alkoholi, kuna need kuivatavad veelgi rohkem. Samuti võib kuiva naha puhul kasutada maske, mis niisutavad nahka sügavuti, eriti hästi toimivad kogu ööks peale jäetavad maskid.

Rasune nahk — nahapoorid laienenud ja selgelt nähtavad, esineb ebapuhtusi ning nahk on läikiv.

Rasune nahk võib olla nii pinnakuiv kui ka õliselt rasune. Nahal on palju ebapuhtuseid, kuid katsudes on nägu kare. Rasune pinnakuiv nahk tekib sellest, et kodus hooldatakse nahka valesti. Ka rasune nahk vajab pidevat niisutust. Ei tohi kasutada liialt kuivatavaid hooldusvahendeid.

Kombineeritud nahk — T-tsoon on rasusem, suuremad poorid ning ebapuhtused. Võib olla pinnakuiv ja nahavärvus ebaühtlane. Kombineeritud nahatüübis on ühendatud normaalne või kuiv nahk koos rasuse ebapuhta nahaga. Selle tüübi puhul on nahk läikiv ning sinna tekivad kiirelt ebapuhtused, eriti T-tsoonis.

Puhastus- niisutus- kaitse, vaid kuni 15 minutit päevas oma kauni naha heaks

Päeva tuleks alustada näo pesuga, kasutades selleks nahatüübile sobivat vahendit, näiteks vedelseepi.

Seejärel toniseerida nahka toonikuga, mida pole vaja maha pesta. Tuleb oodata kuni toonik imendub naha sisse ning seejärel lisada näokreem. Kuid õhtul tuleks nahka puhastada endale sobiva näopesuvahendiga ning seejärel toniseerida. Igapäevase jumestuse puhul peaks rasusel nahal kasutama matistavaid kreeme, kuiva või normaalse nahaga sobivad ka ühtlustavad meigi aluskreemid.

Puhastamine

Igaõhtuselt tuleb ma võtta jumestus. Alustage meigieemaldusvahendiga, mis võib olla õli, kolloidhõbe, geel, piim või mitsellaarvesi. Tugeva ja veekindla meigi eemaldamiseks võib eelistada õlibaasil valmistatud puhastusvahendeid. Koos meigieemaldusvahendiga võib kasutada meigieemaldusrätikuid.

Järgmise sammuma peab puhastama näo mustusest ja meigijäägist. Selleks on kõige universaalsem vahend näopuhastuspiim. Sulfaadivaba puhastusvahendit kasutades väldite naha pH häirimist ja naha kaitsevõime nõrgenemist.

Näopiima asemel võib proovida näopuhastuskreemi, mis sobib kõige paremini tundlikule ja kuivale nahale. Õlibaasil kreem niisutab ja hooldab samaaegselt.

Niisuta

Kui nägu on puhas ja klaar, siis viimase sammuna peab kasutama niisutavat ja rahustavat toodet, näiteks näovett või toonikut, mis ka kirgastab jumet. Alkoholivaba toonik ei kuivata liigselt nahka.

Päeva jooksul pakub värskendust ka näosprei, mis niisutab ja sobib kasutamiseks ka meigi peale.

Kaitse

Enne kreemitamist on oluline, et nahk oleks korralikult puhastatud, et kreemis sisalduvad toimeained pääseks mõjule.

Päevasel ajal kasutada päevakreemi, mis on mõeldud naha niisutamiseks ning kaitseks. Kreem vali vastavalt oma vanusele ning nahatüübile. Ööseks valida spetsiaalse öökreemi, mis on toitev ning aitaks rakkudel uueneda. Rasusele nahale sobivad öökreemiks rasueritust reguleerivad tooted, mis aitavad vähendada naha pindmist rasu ning pooride ummistust. Kuiva naha puhul tuleks kasutada öökreemiks paksema koostisega tooteid, mis toidavad ja rahustavad nahka.

Kreem tuleks kanda peale umbes pool tundi enne magamaminekut. Müügil on ka 24h kreemid, mida võib kasutada nii öösel kui päeval.

Päeval ei tohiks kindlasti unustada ka päikesekaitsekreemi. Kaitset ei tohiks unustada ka talvel, sest siis on päike sama ohtlik.

Terve näonahk vajab kindlat rutiini

Koorijad

Koorimine aitab efektiivselt vabaneda surnud naharakkudest, mille tulemusena muutub nahk säravamaks ja siledamaks. Kanna koorijat näole kergelt masseerides — see aitab elavdada vere- ja lümfiringet nahas, mis omakorda aitab parandada naha toitainete varustamist. Samuti imenduvad ja toimivad nahahooldustooted kooritud nahale paremini.

Kui sul on rasune või kombineeritud nahk, siis võid valida tugevama koorija, mis sisaldab terakesi. Kui nahk on õrn ning ärritub kergesti, siis on soovitatav kasutada ensüümkoorijat.

Koorijat tuleks kasutada 1 kord nädalas. Kui näonahk on väga rasune, siis võib koorida ka tihemini. Kindlasti ei tohi koorimisega liialdada, sest siis võib muutuda nahk liiga kuivaks ning karedaks.

Maskid

Peale koorimist on õige aeg peale kanda mask. Maske on näiteks rahustavaid, niisutavaid, toitvaid, sügavpuhastavaid, taastavaid. Oluline on valida mask selle järgi, mis on naha hetkeseisund.

Maski võiks kasutada nädalas 1-2 korda.

2 korda aastas seerumikuur

Kui seerumit kasutada igapäevaselt, siis nahk harjub sellega liigselt ära ning toime ei ole nii hea.

Seerumid ei ole mõeldud ainult vananevale nahale. Kui on probleemne nahk, siis tuleks valida seerum, mis on rasueritust normaliseeriv. Kuiva naha puhul võiks kasutada niisutavat ning elutu naha puhul sära andvat seerumit. Kui on probleeme, pigmendilaikudega nahk, siis tuleks valida valgendava toimega seerum jne. Silendav ja värskendav silmaseerum on efektiivne eliksiir õrnale silmaümbrusele.

Seerumikuuri võiks läbi teha ka siis, kui nahk tundub lihtsalt väsinud, tuhm ning vajab ergutust. Kindlasti tasuks proovida seerumit, mis sisaldab C-vitamiini, mis on väga tugev antioksüdant ja paneb naha särama, võitleb vananemisilmingutega ning pigmendilaikudega.

Kuulake oma nahka.

Pidage meeles, et olete ainulaadne ja kellelgi teisel pole teie nahka. Pole tähtis, mida eksperdid ütlevad, oluline on leida see, mis teie jaoks sobib. Ja olla alati oma naha vastu lahke.