Arida Muru on noor 21-aastane eesmärgikindel naisterahvas, kellele on varasemalt korduvalt viidatud kui Eesti fitnessimaailma säravaimale teemantile. Oma muljetavaldavate saavutuste ja rohkete tunnustustega on Arida korduvalt tõestanud, et antud tiitel ei ole pelgalt kaunistus, vaid on oma väärilise omaniku poolt igati väljateenitud. Lisaks fitnessimaailma vallutamisele, kuulub Arida ka Team Iluversumisse ja seega on viimane aeg temaga veidi lähemalt tutvust teha.

3-7. mail toimusid Hispaanias Santa Susannas Euroopa meistrivõistlused kulturismis ja fitnessis. Bikiniinifitnessis kuni 160 cm võitis hõbedase medali meie tõusev täht ja tänavuse aasta Eesti karikavõistluste absoluutne võitja Arida Muru.

Kui Sa saaksid ennast kolme lausega tutvustada, siis kuidas Sa seda teeksid?

Olen 21-aastane kohusetundlik, järjepidev ja sihikindel naisterahvas, kellele meeldib eesmärgipärane tegutsemine. Ma naudin eesmärkide püstitamist, nende täitmist ja eneseületamist. Praeguses eluetapis keskendun jäägitult sportlaskarjäärile kulturismi- ja fitnessivaldkonnas ning naudin sellega kaasnevat tervislikku elustiili.

Tulid just Maltalt, saavutasid seal suurepärase tulemuse. Kirjelda Maltat kui riiki, võistlust ennast ning jaga mõnda vahvat seika antud reisilt?

Alustasin oma hooaega väga pikalt planeeritud Diamond Cup võistlusega Maltal (6.-8. aprillil), kus osalesin bikiinifitnessi kategoorias nii naiste kui juunioride arvestuses. Jäin võistlusega rahule, kuna saavutasin juunioride arvestuses II koha ja naiste arvestuses I koha. Võistlus andis mulle palju jõudu selleks hooajaks ning positiivse tagasiside minu käesoleva hooaja ettevalmistusele, kuna tegemist oli siiski kõrgetasemelise rahvusvahelise võistlusega, kus kohal antud spordiala maailma paremik.

Kui rääkida võistlusvälisest ajast Maltal, siis kahjuks seda aega mul palju ei olnud. Astusin lavale kahel erineval päeval ja seetõttu enamus ajast läks võistlusteks ettevalmistumisele ja seejärel keha jõuvarude taastamisele ehk puhkamisele. Sellele vaatamata tekitas minus positiivseid tundeid mõnus soe kliima, mis meile kui Eesti inimestele tundub midagi erakordset olevat ja äärmiselt sõbralikud inimesed. Sellest täiesti piisab, et ennast hästi tunda.

Sinu edulugu jätkus kaks nädalat hiljem Eesti Karikavõistlustel Kulturismis ja Fitnessis, kus lõid pahviks oma vormiga meie kohaliku publiku ja võtsid võidu nii oma pikkuse kategoorias kui ka absoluutarvestuses. Mis tunne on võistleda Eestis, kus Sind ümbritsevad tuttavad inimesed?

Kodupubliku ees võistlemine tekitab alati erilise tunde, kuid ühtlasi paneb üksjagu pinget ka peale. Tegemist oli minu esimese võistlusega Eestis, kus astusin lavale naiste arvestuses ja sain ennast kõrvutada kodumaa paremikuga. Mis siin salata, jäin tulemusega väga rahule – õnnestus võita nii oma pikkuse kategoorias kui ka absoluutarvestuses. Võistlus ise oli raske ja kergelt see võit mulle ei tulnud. Nüüd on aga aeg edasi vaadata, sest ees ootavad Euroopa meistrivõistlused rahvuskoondisega.

Räägime Sinu suurepärasest vormist. See nõuab distsipliini. Millised on Sinu rutiinid ja tõekspidamised? Kui range on distsipliin? Kirjelda meile oma igapäevaseid treeninguid.

Võib öelda, et see on tõsi. Selleks, et antud spordialal läbi lüüa on vaja teadmisi, väga tugevat distsipliini ja rutiinitaluvust. Nii nagu teiste spordialade puhul on ka kulturismis ja fitnessis kõige olulisem treening, toitumine ja puhkamine.

Treening- ja toitumisplaan on igal sportlasel erinev ja see tuleks panna paika spetsialistidega konsulteerides, õppides samaegselt tundma oma keha, sest see mis töötab ühele, ei pruugi anda samasugust tulemust teisele. Seega ühte kindlat soovitust või eduvalemit pole olemas. Minu lähiringkonda kuuluvad mitmed oma valdkonna tipptegijad, kes on võitnud maailmatasemel tiitleid ja ma usaldan neid täielikult – nendega koostöös kujuneb ka minu ettevalmistusprogramm.

Rääkides treeningutest, siis kindlasti on minu treeningplaan muutlik sõltuvalt hooaja faasist ja hetke vormist. Näiteks võistlusvälisel perioodil on minu treeningud tugevamad ja treenin kohati isegi 2 korda päevas, lubades omale vaid mõned üksikud trennivabad päevad. Samas võistlusperioodil on treeningud veidi kergemad ja puhkepäevi rohkem. Väga detailidesse ma siin ei laskuks, küll aga võin öelda seda, et kogu keha vajab treenimist ning varieerida tuleb raskemate ja kergemate treeningute vahel.

Toitumine on väga tähtis. Kuidas koostad endale toitumiskava? Mida ja kuidas proovid seda jälgida? Anna mõni soovitus inimesele, kes sooviks oma vormi märgatavalt parandada?

Toitumine on tõepoolest väga tähtis – ilma korraliku toitumisplaanita ja selle täitmiseta ei olegi võimalik tulemusi saavutada. Toitumine ja treeningud peavad olema tasakaalus, et jõuda märgatavate tulemusteni. Oma toitumiskava koostamisel lähtun toiduainete koostisest ja toiteväärtustest ning panen kokku menüü vastavalt oma maitseeelistustele.

Inimesele, kes soovib oma vormi märgatavalt parandada, soovitan leida endale tunnustatud treener, kes on saanud vastava kvalifikatsiooni treeningute ja toitumise valdkonnas ning alustada kohe professionaali käe all. Ilma vastavate teadmisteta on raske suuri vormimuutusi teha.

Millised on Sinu kolm go-to toodet, mida tarbid ja miks? Miks oled otsustanud just nende toodete kasuks?

Sport Definition Sleep Aid kapslid – toidulisand, mis sisaldab ashwaganda ekstrakti, melatoniini, tsinki, magneesiumi, kaltsiumi ja vitamiin B6-te. Mõjub hästi une kvaliteedile ja aitab kaasa lihaste taastumisele pärast raskeid treeninguid.

NOW Omega-3 õlikapslid – kehale vajalikud Omega-3 rasvhapped, mis on kasulikud südame ja aju tegevusele. Väga vajalik ja oluline toidulisand dieedi ajal.

AllNutrition Vitamin D3 Forte 4000 IU kapslid – Eesti kliimas immuunsussüsteemile vajalik toidulisand, kuna päikesepaistelisi päevi on meil võrdlemisi vähe ja kehal tekib kergesti D-vitamiini puudus.

Oled Sport Definition That’s For Her sarja reklaamnägu. Milline toode ja miks on jätnud kõige parema mulje?

SPORT DEFINITION THAT’S THE WHEY ZERO – tegemist on kvaliteetse laktoosivaba ja kõrge valgusisaldusega tootega, mis toetab lihaskasvu. Üldiselt ma ei fänna toidulisandite puhul nende maitseomadusi ja keskendun rohkem sellele, milleks neid tarbin, kuid That’s For Her sarja toodete maitsed mulle meeldivad. Soovitan!

Räägime võistlustest. Millised plaanid on 2018. hooajal? Kus plaanid võistelda ja mis on eesmärgid?

2018. hooaega alustan motiveeritult ja teadmisega, et olen teinud korraliku hooaja ettevalmistuse – treeninud tugevamalt kui kunagi varem ja keskendunud veelgi rohkem väikestele detailidele, kuna ees ootab suurt pingutust vajav juunioride kategooriast üleminek naiste kategooriasse. Kuna oma vanuse järgi olen veel 2 aastat juunior-kategooria sportlane, siis hetkel olen naiste arvestuses võistlemise osas pigem ettevaatlik ja annan endale aega.

Selle hooaja põhiliseks eesmärgiks on võistelda nii naiste kui ka juunioride arvestuses ja saavutada võimalusel esikolmiku kohti kõikidel hooaja võistlustel. Minu hooaeg kulmineerub Eesti rahvuskoondise võistlustega, milleks hooaja esimeses pooles on EM Hispaanias ja hooaja teises pooles MM Ekvadoris.

Kui Sul oleks võimalik võtta kolm asja üksikule saarele, siis mis need oleks?

Ma ei tahaks keskenduda materiaalsele poolele, mistõttu sooviksin pigem, et mind ümbritseksid inimesed keda saan usaldada ja kes on mulle toeks igal eluhetkel.