Suvi ja päike – enamusele meeldib meist päikese käes viibida ning ammutada seda looduslikku D-vitamiini nii palju kui võimalik. Tundub mõistlik. Paraku on selle juures mõningad ohud, mida saame ise vältida. Päikesepiste tekib tavaliselt katmata peaga palava päikese käes viibides. Ennetamiseks kanna päikese käes olles peas mütsi, kübarat, rätti või mingit muud peakatet. Suuremad füüsilist koormust nõudvad tegevused võiks palava keskpäeva pealt (vahemikus kell 11-15 on päike suvel kõige aktiivsem) lükata hommiku- või õhtupoolseks. Ning ära unusta tarbida vedelikku, parim on muidugi puhas joogivesi.

Teine suur oht on saada päikesepõletus. Selle vältimiseks on väga oluline kasutada päevituskreemi.

Päikese käes pikemalt viibides tuleks alati kasutada päevituskreeme, mis sisaldavad päikesekaitsefaktorit SPF ehk UV-filtrit (UVA ja UVB filtrit). NB! Meeles tuleb pidada, et ka päikesekaitsevahend ei kaitse ohtliku ultraviolettkiirguse eest 100%.

Päikesekaitsekreemid,-spreid -geelid ja -õlid neelavad, hajutavad või peegeldavad UV-kiirgust.

SPF tähendab päiksekaitsefaktorit ning number iseloomustab eelkõige kaitset UVB-kiirguse eest. Ehk kui palju UV-kiirgust pääseb läbi kreemi ning näitab, kui kaua võib päikese käes viibida päikesepõletust saamata. Mida kõrgem number, seda vähem UV-kiirgust läbi lastakse.

Näiteks kui teie kaitseta nahale ilmuksid päiksepõletuse tunnused 10 minutiga, siis kaitsefaktoriga SPF 30 päiksekreemi õigesti kasutamise korral väheneks põletuse tekke kiirus ning selleks kuluks ca 30 korda rohkem aega ehk kokku ca 300 minutit. SPF 15 korral kuluks selleks ca 150 minutit. Kuid nagu öeldud saaksite ainult päiksekreemile lootma jäädes ilmselt siiski väga suure tõenäosusega päiksepõletuse.

UV-indeksi väärtuse kasvades suureneb oht inimese nahale ja silmadele ning kahjustused tekivad kiiremini. UV-indeksi väärtused muutvad päeva jooksul, olles kõrgeim mõne tunni vältel keskpäeval. Ohtlikuks muutub ja tekitab nahapõletusi paljudel inimestel, kui UV-indeks kerkib üle 6. Õrnema nahatüübiga inimesed peaksid päikesekaitsekreeme kasutama juba siis, kui UV-indeks kerkib üle 3–4.

Päikesekreemi SPFi valimisel lähtu UV-indeksist

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaata hetke UV-indeksit Riigi Ilmateenistuse veebilehelt.

Nägu ja käed on rohkem päikese käes ning nende puhul võiks kasutada tugevama kaitsega kreemi kui ülejäänud kehal. Sobiva päikesekaitsevahendi valimisel tuleb ujuma minemise plaani korral peale SPFi numbri arvesse võtta ka toote veekindlust. Water-resistant-tooted peavad vastu 20-minutilisele ujumisele ning Water-proof-tooted 40-minutilisele ujumisele.

SPF ei takista päevituse saamist. See võtab kauem aega, andes nahale võimaluse kohanemiseks ning nii püsib ka päevitunud jume kauem.

Päikesekaitsevahendi valimisel tuleb arvestada oma nahatüübiga.

  • kui nahk läheb punaseks, kuid ei päevitu, siis sobib tugeva kaitsega vähemalt SPF 20-25.
  • kui nahk saab küll kergesti päikesepõletuse, kuid päevitub siiski minimaalselt, siis kaitseks sobib vähemalt SPF 15-20.
  • kui nahk mõnikord võib saada kerge päikesepõletuse ja päevitub keskmiselt, siis sobib SPF 12-15.
  • kui nahk saab päikesepõletuse harva ja päevitub keskmisest tugevamini, siis enamasti sobib SPF 4-8.

Suurema SPFiga tooted (SPF 40 ja rohkem) on päikeseblokaatorid. Neid on soovitatav kasutada imikutel, päikeseallergilistel inimestel, veespordiga tegelejatel ning armide ja pigmendilaikude kaitseks ning kõrge UV-näitaja korral.

Päikesekaitsevahendit tuleb nahale määrida vähemalt pool tundi enne päikese kätte minekut ning uuendada seda keskmiselt kolme tunni järel.

Pärast igat ujumist või rätikuga kuivatamist tuleb kreemi uuesti peale kanda, sest SPF lahjeneb. Lastel tuleb kasutada kaitsekreemi, mille SPF algab 15-st.

Pärast päevitamist tuleb päevituskreem maha pesta. Ööseks kanna kehale kui ka näole niisutav toode, mis kinnistab päevitunud jumet ja aitab taastada naha niiskusesisaldust.

Kindlasti jälgi päikesekaitsekreemide puhul „parim enne“ kuupäeva, sest ajaga päikesekaitsekreemi aktiivsed toimeained riknevad ning väheneb kreemi tõhusus. Lisaks koguneb avatud pudelisse aja jooksul baktereid.

Nautige suve ja päikest ning valige endale sobivaimad päevitustooted ja muud nahahooldustooted meie e- poest.