Toitained ning vitamiinid hoiavad meid energilisena ning tervena päevast päeva. Tänapäeval on aga elud muutunud kiiremaks ning toidud vaesemaks, mistõttu sööme me rohkem toidulisandeid, mida on võimalik leida juba igast suuremast poest. Toidulisandeid on lihtne kasutada, neid saab võtta nii tablettidega, geelidena, pulbritena kui ka vedelikena. Kuigi meie kõigi kehad on üles ehitatud sama moodi, võivad toitainete vajadusel olla erinevad vastavalt meie elustiilile. Järgmisena vaatame me aga lähemalt kolme toidulisandit, mida on vaja rattaga sõites ning üleüldse suvel trenni tehes. Mis on need jalgratturi toidulisandid, mida me vajaksime?

  1. PROTEIIN

Populaarseim toidulisand, mida vajab keha erinevate funktsioonide jaoks nagu immuunsüsteemi ning hormoonide reguleerimine, ainevahetuse toetamine, lihaste taastumine ning kasv. Proteiin koosneb aminohapetest ning meie kehad seovad kokku erinevaid aminohappeid, valmistades nii erinevaid valke, mida  kehal vaja läheb. Kuna valgud on kehale väga tähtsad tuleb jälgida, et keha saaks neid piisavalt. 70 kg kaaluv inimene vajab päevas ligikaudu 70 grammi valke. Kindlasti oleneb see ka keha aktiivsusest, treenides kõrgtasemel võib keha vajada kuni 1,7 grammi valku kilogrammi kohta.

Kuigi meie keha on suuteline sünteesima erinevaid valke, leidub kaheksa aminohapet, mida meie keha otsib väljaspoolt ehk läbi toidu. Selle tõttu on valgu tarvitamine väga tähtis mitte ainult lihastele vaid kogu kehale.

Valke saab nii toidulisanditest kui ka liha ning taimetoitudest.

Taimsed valgud:

Kinoa
Tatar
Uba
Riis
Seemned
Pähklid

Loomsed valgud:

Muna
Liha
Kala
Juust
Piim

Kui aga toidust siiski piisavalt proteiine ei saa, siis on eriti mõnus keha toetada kookosemaitselise valgupulbriga

2. KOFEIIN

Paljudele meeldib juua kohvi ning me teeme seda igapäevaselt. Hommikune kohvilõhn äratab meid üles ning annab korraliku stardi päevaks. Kofeiin on stimulant, mis annab energiat ning kiirendab rasvapõletusprotsessi. Lisaks aitab kofeiin fokusseerida, mida kasutavad paljud õpilased ära.

Üldiselt kasutatakse kofeiini just energia tõttu, kuna sealt saab kiirelt ning lihtsalt energiat. Kiireks energiasüstiks trenni ajal on ideaalne kofeiiniga energiageel

   3. ELEKTROLÜÜDID

Elektrolüüdid on soolad, mida kasutatakse kehas vedeliku puuduse ära hoidmiseks, lihaste korras hoidmiseks, närvisüsteemis ning vererõhu regulatsioonid. Elektrolüüte on sarnaselt valkudele vaja üle kogu süsteemi hoidmaks enda tervist korras.

Treenides või palava ilmaga ringi liikudes kaotab keha elektrolüüte, mistõttu on soovitav neid juurde tarvitada kas toidulisandina või ka näiteks mineraalvee joomisega.

Kuigi elektrolüüte on väga palju erinevaid, siis kõige tuntumad nendest on kaltsium, magneesium ning naatrium. Jalgratturi toidulisandid võiks sisaldada kõiki neid. Kõik need vajalikud ained on aga mugavalt koos Nelja soola segus

Valides toidulisandit

Toidulisandite kogus poodides on iga päevaga kasvamas ning selle tõttu peame me olema ettevaatlikud, mida me sööme. Toidulisandite tarvitamine ei asenda tervislikku eluviisi kuid toidulisandeid kasutades on soovitav otsida võimalikult puhtaid tooteid. Õiges toidulisandis ei tohi olla palju lisaained nagu värvained, lõhnaained, maitseained. Samuti tuleb jälgida rasva ning suhkru kogust, mis võib mõningatel juhtudel olla väga kõrge, eriti magusates batoonides ning jookides.

Toidulisandid aitavad meil elada tervislikult ning rõõmsalt kuid korralik toidulaud on kõige aluseks! Tule ja vali välja just sinule vajalikud toidulisandid.