Miks ja kuidas alustada kestvusalade treeninguga ning kas see on üldse vajalik? Kindlasti on tegemist vajaliku tegevusega, hoidmaks keha ja vaimu värskena. Samuti aitab see parandada vereringlust ja hapniku tarbimist, mis oma korda toob kaasa kõrgema kvaliteediga une ja sooritusvõime.  Pöörame nüüd pilgud täpsemate punktide peale, kuidas alustada ning, mis üldse on kestvusalade treening. Abiks treeningutel on ka erinevad spordijoogid, mida on võimalik meie e-poest leida.

Kestvusalad

Üldiselt, nagu ka nimi ütleb, peetakse kestvusaladeks alasi, kus peab olema inimesel vastupidavust ja tahet pikema aja vältel. Ilmselt on enamus inimesi kokku puutunud jooksmisega, rattasõiduga või ujumisega – nende kolme puhul on tegemist enimlevinud spordialadega. Kui soovite oma keha ja vaimu panna proovile, siis eelnevalt mainitud kolm ala kokku komplekteerides on tulemuseks triatlon. Triatloni puhul on tegemist ilmselt ühe kõige kiiremini populaarsust koguva spordialaga Eestis. Loomulikult ei ole võimalik seal võistelda, kui puuduvad eelnevad teadmised ja treeningud.

Kuidas alustada?

Soovituslik on alustada rahulikult ning ei tohi kehale liiga teha, sest keha pole sellega lihtsalt harjunud. Meeles tasub pidada ka lauset, et enne tuleb õppida kõndima ja siis jooksma. Kui võtta näiteks jooksmine, siis alguses oleks mõistlik ja kasulik teha kõndimise trenne kestusega umbes üks tund. See võib tunduda küll lihtsana, kuid reaalselt see aitab tajuda distantsi ning samuti treenib vaimselt – alguses ei ole lihtne tund aega teha täpselt sama liigutust ning see võib tunduda tobe. Kui kõndimine tundub juba liiga lihtne, mis võiks olla umbes 2-3 nädala pikkune periood, siis edasi tuleb mängu kõnd-jooks. See kujutab endast treeningut, mis on jagatud ajaliselt või distantsiliselt pooleks ja omakorda veel juppideks – ehk kui soovite läbida 6km, siis jagate selle näiteks juppideks mille pikkus on 500m. Kõigepealt läbite 500m kõndides, seejärel joostes ning, siis alustate algusest peale ja 6km puhul tuleb kõndida ja joosta 6x500m mõlemat. Ilmselt võib see alguses tunduda tobe, ning ilmselt olete suuteline ka pikemat maad jooksma, kuid kestvusalade treening on pikk protsess ja ühtegi lihtsat viisi hea vastupidavuse saavutamiseks ei ole.

Mida jälgida enne ja peale treeninguid?

Enne treeninguid on äärmiselt oluline, et teie toitumine oleks korrektne. See tähendab lihtsalt öeldes seda, et olete piisavalt söönud eelneva 2-3 tunni jooksul. Kindlasti ei ole soovituslik süüa vahetult enne trenni, ning vahe söömise ja trenni vahel võiks olla minimaalselt 45 minutit. Samuti ei ole soovituslik enne trenni süüa väga rammusaid roogasi nagu näiteks seapraad. Peale trenni on oluline, et venitaksite kasutuses olnud lihasgruppe ning sellega väldite ja ennetate vigastuste teket. Enimlevinud venitusharjutused on täiesti tasuta saadaval internetis nii videote, kui ka piltide kujul. Soovi korral tasub peale trenni kasutada ka taastusjooki, mis aitab kehal tagasi saada kaotatud mineraalid ning täiendada ka valkude hulka paremaks taastumiseks. Kindlasti ei tasu ära unustada seda, et trenni ajal kaotab teie keha suures koguses vett, ning see on vaja esimesel võimalusel taastada – täpselt sama tasub meeles pidada ka enne treeningut. Kui lähete treeningule ning kehas on vedeliku tase madal, siis on teie sooritus kehvem, ning positiivse mõju asemel võib see hoopiski kajastuda negatiivsena.

Millal tasub ja võib tõsta koormusi?

Kui olete mõned kuud tegelenud regulaarsete treeningutega, siis enne koormuste tõstmist on mõistlik külastada spordiarsti ja teha kehale uuringud. See kõik võib kõlada väga keerukana ja tippsportlastele omasena, kuid tegelikkuses on tegemist lihtsa protsessiga, mille käigus saate teada, kuidas teie keha on reageerinud treeningutele ning näete ära, kas olete endale liiga teinud. Kui spordiarst annab teada, et kõik näitajad on korras, siis on mõistlik tõsta treeningkoormusi maksimaalselt 10% kuus. Näiteks, kui varem jooksite/kõndisite 6km, siis järgmisel kuul on teie distantsiks 6,6km ja nii edasi. Treeningute pikkus peaks jääma vahemikku 45-90min – see on täiesti piisav aeg tavalisel inimesel oma keha kurnamiseks ja treenimiseks. Kestvusalade treening on aega ja pühendumist nõudev tegevus, ning sellel raskel teel on abiks kestvusalade toidulisandid, mille kasutamisel saate enda trenniks valmisolekut ja sooritust tõsta.