Nahahooldus hõlmab enamat kui selle puhastamist ja kreemi kasutamist. See hõlmab ka tervislikku toitumist, piisavalt magamist ja liikumist ning stressitaseme haldamist. Teie ainulaadne nahatüüp aga määrab milliseid lisahoolduseid see vajab, näiteks koorivad kreemid või niisutavad maskid.

Hea nahahooldus – sealhulgas päikesekaitse ja õrn puhastamine – võib hoida teie naha tervena ja säravana.

Kas teil pole aega intensiivseks nahahoolduseks? Saate end ikkagi hellitada, tegutsedes põhitõdede järgi.

Hea nahahooldus ja tervisliku eluviisi valikud võivad edasi lükata loomuliku vananemise ja vältida mitmesuguseid nahaprobleeme.

Peske oma nägu kaks korda päevas, et see jääks õlivaba, hea jumega ja et vältida nahale mustuse kogunemist. Nägu tuleks pesta hommikul üles tõustes ja õhtul enne magamaminekut. Kasutage leiget vett ja teie nahatüübile sobivat näopuhastusvahendit. Nägu saab pesta puhaste käte või pehme käsnaga.

  • Kasutage mõnda toonerit ja niisutajat.
  • Kui kannate meiki, ärge unustage seda ka eemaldada.
  • Ärge unustage kaelal olevat nahka puhastada!

Kaitske ennast päikese eest. Sage päikese käes viibimine seda kaitsmata võib põhjustada kortsude tekkimist, pruuni laike ja muid nahaprobleeme. Samuti suureneb nahavähi risk.

Kasutage laia toimespektriga päikesekaitsekreemi, mille SPF on vähemalt 15. Kandke päikesekreemi heldelt. Kui käite ujumas või higistate palju kandke kaitset uuesti iga kahe tunni tagant.

Vältige päikese käes liiga palju aja veetmist. Võimalusel vältige päikest kella 10–14 vahel, sest just siis on päikesekiired kõige kahjulikumad.

Kui teile ei meeldi päikesekaitsekreemi kandmine, kaaluge niisutaja või jumestuskreemi kasutamist, millel juba on päikesekaitsekreemi omadused.

Kandke riietust, mis teid kaitseb liigse päikese eest-  on need siis pehmed, nahasõbralikud riided, laia servaga mütsid või kübarad.

Suitsetamine muudab teie naha vanemaks ja aitab kaasa kortsude tekkele. Suitsetamine ahendab naha äärekihtides pisikesi veresooni, mis vähendab verevoolu ja muudab naha kahvatuks. See kahandab naha hapnikku ja naha tervisele olulisi toitaineid. Samuti kahjustab see kollageeni ja elastiini tootmist- need annavad teie nahale tugevust ja elastsust-, mille vähenedes tekivad kortsud.

Lisaks võivad kortsude tekkele kaasa aidata korduvad näoilmed, mida teete suitsetades. Suitsetamine suurendab lamerakk-nahavähi riski. Parim viis naha kaitsmiseks on suitsetamisest loobuda. Küsige oma arstilt näpunäiteid või raviviise, mis aitavad teil suitsetamisest loobuda.

Hooldage nahka õrnalt. Igapäevane puhastamine ja raseerimine võib teie nahale palju kahju teha. Et seda õrnalt hoida:

  • Piirake vanniaega. Kuum vesi ja pikad dušid või vannid eemaldavad nahalt õlid. Piirake vanni või dušši kasutamise aega ning kasutage sooja, mitte kuuma vett.
  • Vältige tugevaid seepe. Tugevad seebid ja pesemisvahendid võivad õli nahalt koorida. Selle asemel vali mahedad puhastusvahendid.
  • Raseerige hoolikalt. Naha kaitsmiseks ja määrimiseks kandke enne habemeajamist raseerimiskreemi, kreemi või geeli. Raseerige suunas, milles karvad kasvavad, mitte vastu.
  • Patsutage end kuivaks. Pärast pesemist või vannitamist patsutage või pühkige nahk õrnalt rätikuga kuivaks, nii et nahale jääks natuke niiskust.
  • Niisutage kuiva nahka. Kui teie nahk on kuiv, kasutage teie nahatüübile sobivat niisutajat. Igapäevaseks kasutamiseks kaaluge niisutajat, mis sisaldab SPF-i.

Ärge kartke meiki kanda, vaid tehke seda mõistlikult. Kasutage nahatüübile sobivat meiki ja eemaldage see enne magama jäämist, et vältida naha ummistumist. Kui kannate meiki iga päev, vältige meigi kandmist nädalas päev või kaks, et anda nahale puhkust. Puhastage regulaarselt oma meigipintsleid, et vältida aknet põhjustavate bakterite kogunemist ja levikut.

Tervislik toitumine anab hea välimuse ja enesetunde. Sööge palju puuvilju, köögivilju, täisteratooteid ja lahjasid valke. Dieedi ja akne seos pole selge – kuid mõned uuringud viitavad sellele, et kalaõli või kalaõlilisandite rikas dieet, milles on vähe ebatervislikke rasvu ja töödeldud või rafineeritud süsivesikuid, võib noorema naha väljanägemist soodustada. Rohke vee joomine aitab nahal hüdratatsiooni hoida.

Puuviljad ja köögiviljad, mis on nahale eriti head:

  • Aprikoosid, mustikad ja kollane paprika sisaldavad antioksüdante, mis võivad aidata teil nooruslik välja näha.
  • Avokaadod, mis aitavad nahka niisutada seespidiselt.
  • Porgandid, mis aitavad parandada jumet.
  • Kõrvits ja kiivi, mis aitavad hoida naha pehme, sileda ja noorusliku.
  • Spinat, lehtkapsas ja muud tumedad, rohelised, lehtköögiviljad.
  • Tomatid, mis aitavad nahka päikesekahjustuste eest kaitsta.
  • Söö tumedat šokolaadi, kuid mõõdukalt. Šokolaadi peetakse tavaliselt ebatervislikuks, kuid kui jääda 15-grammise portsjoni juurde, saate kõik selle eelised ilma kaalu suurendamata. See sisaldab antioksüdante, mis aitavad nahka hüdraatida. Samuti võib see aidata parandada naha tekstuuri ja välimust ning vältida aknet ja vananemist.
  • Ärge kartke rasvu, vaid veenduge, et need oleksid head. Oliiviõli sisaldab monoküllastumata rasvhappeid, mis võib aidata hoida teie nahka nooruslikuna. Samuti võite leida tervislikke rasvu munades, pähklites ja rasvastes kalades, näiteks lõhes.

Jooge iga päev 6–8 klaasi vett (a’240 ml). See võib tunduda palju, kuid see hoiab teie naha noorusliku ning särava.

Maandage stressi, sest kontrollimatu stress võib muuta teie naha tundlikumaks ja põhjustada aknet ja muid nahaprobleeme. Seadke endale realistlikud eesmärgid ja piirid; püüdke piisavalt magada (6-8h) ja jätke igal nädalal aega, et saaksite teha asju, mis teile meeldivad.

Proovige mõnda hingamisharjutust. See sunnib teie meelt keskenduma treeningule ja võib aidata teil unustada kõik, mis teil stressi tekitab.

Mediteerige. See on iidne tava, mis on kestnud sajandeid ja seda mõjuval põhjusel. Paljud inimesed leiavad, et see aitab neil meelt puhastada ja lõõgastuda.

Tehke igal nädalal paar tundi trenni. Treening suurendab naha verevarustust. Kui treenite piisavalt, aitab higi naha toksiinid välja loputada. Treening võib aidata ka stressi vähendada.

  • Lisaks valmistoodete kasutamisele, tehke aeg ajalt naha heaks lihtsaid puhastuskuure

Naha niisutamiseks kasutage looduslikke õlisid. Ühed parimad on E-vitamiini õli, jojobaõli, kookosõli ja sheavõi. Oliiviõli sobib suurepäraselt mõnele nahatüübile, kuid see võib teistele põhjustada mõne ketenduse. Määrige õli pärast vanni või dušši lihtsalt nahale, nagu tavalise kreemi või kehavõi. Lugege alati etiketti, veendumaks, et kasutatav õli on puhas ega ole segatud teiste õlidega.

Võtke piimavanni, eriti kui teil on kuiv nahk. Täitke vann sooja veega ja lisage ½ kuni 1 tassi (120 kuni 240 milliliitrit) täispiima või kookospiima. Tavaline piim koorib kergelt ja kookospiim on ultraniisutav. Segage see käega üles, astuge siis vanni ja leotage end kuni 20 minutit.

Mõnusama piimavanni saamiseks proovige järgmist:

Kombineerige 2 tassi (250 g) täispiima pulbrit, ½ tassi (65 g) maisitärklist, ½ tassi (90 g) söögisoodat ja umbes 10 tilka essentsõli (enda valikul). Lase sel 24 tundi seista, et koostisosad saaksid seguneda. Valage 1 kuni 2 tassi (125 kuni 250 grammi) segu oma vanni jooksva kuuma vee all. Segage see käega üles, astuge vanni ja mõnulege selles kuni 20 minutit.

Tehke lihtne suhkrukoorija. Alustage võrdsetes osades suhkru ja õliga. Sega kõik omavahel kaussi, seejärel masseeri see üle huulte, näo või käte ja jalgade. Õrnema koorimise jaoks kasutage pruuni suhkrut ja tavalise koorimise jaoks valget suhkrut. Võite kasutada mis tahes tüüpi õli, kuid soovite, et kookosõli või oliiviõli toimiksid kõige paremini.

Pange natuke mett näole. Mesi on niisutav, niisutav, antibakteriaalne ja antimikroobne. See sobib suurepäraselt kõigile nahatüüpidele. Teil on vaja vaid mett näole määrida ja oodata 15 minutit. Pese mesi leige veega maha, seejärel patsuta nägu õrnalt kuiva puhta rätikuga kuivaks.

Proovige jogurtimaski, kui teil on tuhm, kuiv nahk. Jogurt on väga niisutav. Selles sisalduv piimhape muudab selle ka kergelt koorivaks, mis võib aidata tuhmimat nahka heledamaks muuta. Segage 2 supilusikatäit (30 grammi) täisrasvast Kreeka jogurtit 1–2 tl meega. Kandke mask näole ja oodake 20 minutit. Peske see leige veega maha, seejärel patsutage nägu õrnalt kuiva puhta rätikuga kuivaks. Naha heledamaks muutmiseks või akne vähendamiseks kaaluge sellesse sidrunimahla lisamist.

Kui teil on akne, tundlik või rasune nahk, kasutage kaerahelbega näomaski. Kaerahelbed on suurepärased ärritunud naha rahustamiseks ja liigse õli imamiseks. Segage 5 supilusikatäit (25 grammi) peeneks jahvatatud kaerahelbeid pastataolise massi saamiseks vee või piimaga. Hoidke maski näol 20 minutit. Pese mask leige veega maha, seejärel kuivata pehme, puhta rätikuga. Koorijalaadsema efekti saavutamiseks masseerige mask ringjate liigutustega nahale.

Meie e- poest leiad kõik vajaliku oma naha hoolduseks.