Kui varasemalt rääkisime sellest, kuidas kestvusalade treeninguga alustada, siis nüüd oleme jõudnud punkti, kus võtame ette treeningkavad harrastajale. Algaja ja harrastaja peamine vahe on see, et algaja teeb trenni, siis kui tal tekib selleks võimalus või aeg, kuid harrastajal on välja kujunenud juba trenniajad või on lausa ühinenud mõne grupiga. Ilmselgelt on alati mõistlik mõne treeninggrupiga liituda, saate trenni teha koos inimestega, kes mõtlevad samamoodi nagu teie ning samuti saate jagada erinevaid kogemusi ja nippe, kuidas muuta treening paremaks. Nüüd aga proovime välja selgitada, milline võiks olla see hea treeningkava harrastajale.

Trennide muutmine harjumuseks

Kui varasemalt olete treeningutega tegelenud nii öelda juhuslikult ja pole kindlaks määratud kellaaega olnud, siis nüüd oleks aeg see ära muuta. Mitu korda teil on tulnud ette olukord, kus olete plaaninud näiteks õhtul jooksma minna, kuid koju jõudes kaob see mõte lihtsalt ära ja sisestate endale, et küll ma homme lähen. Sellise käitumise vastu aitab väga hästi olukord, kus registreerite ennast mõnda treeninggruppi ja teate, et peate näiteks kolm korda nädalas kell 19:00 olema teatud kohas, kus toimub treening. Inimesed harjuvad kõigega ning, kui alguses võib tunduda, et see piirab teie vabadust, siis tegelikult teeb see teie elu lihtsamaks. Nimelt ei pea te enam mõtlema, et kuna te trenni teete ning mida võiks teha, see on nüüd juba sisse kujunenud graafik. Enne treeningut oleks mõistlik süüa ka väike vahepala näiteks OTE Anytime Plant Based Protein Bar, Mint Chocolate – see aitab kehale anda pisut energiat, mis on oluline just pikemate treeningute puhul.

Treeningmaht

Sujuvaks ja korrektseks arenguks on vaja, et kehalist aktiivsust tõstetakse ja muudetakse järk-järgult. Kui varem algajana tegite nädalas trenni korra või kaks, siis nüüd vastavalt selle palju teil aega on peaks tõusma treeningute arv minimaalselt kolmeni ja soovituslikult neljani. Kindlasti ei tohiks kõik treeningud olla järjest ning soovituslik oleks teha peale igat treeningpäeva puhkepäev. Võimalusel oleks mõistlik teha treeningud esmaspäeval, kolmapäeval, reedel ning siis pikem treening nädalavahetusel. Pikem treening võib endast kujutada ka näiteks pikemat matka looduses – koguaeg ei pea olema tegemist kõrge koormusega treeninguga. Treeningkavad harrastajale on üldiselt väga lihtsasti teostatavad ning ei pea olema keerukad. Kindlasti ei tohiks treeningutel ära unustada ka korrektset vedelikupuuduse vältimist. Soovitame tarbida näiteks OTE Powdered Energy Drink spordijooki, mis aitab vähendada treeningu käigus tekkivat vedelikupuudust ja samuti annab see teile energiat, mida vajate kvaliteetseks treeninguks.

Mida vältida enne treeninguid

Väga paljude inimeste toitumine ei ole korrektne ning tänu sellele võib tunduda, et trennis ei ole jõudu ja tahtmist midagi teha. See on tingitud sellest, et viimasest toidukorrast on ilmselt liiga kaua möödas ja keha juba ootab toitu. Teine variant, mis mõjutab keha toimimist on unekvaliteet – kui olete vähe või kehvasti maganud, siis on teie keha nõrgem ja ei soovi trenni teha. Samuti tasub vältida enne trenni söömist, sest täiskõhuga on väga keerukas ennast liigutada, kuna keha tegeleb seedimisega, mitte treeninguga. Mõistlik oleks näiteks 45 minutit enne trenni ära süüa üks OTE Duo Bar energiabatoon ja näiteks banaan. Ühtlasi ei tohi ka ära unustada korrektset vedeliku tarbimist. Soovituslik on päevas juua kolm liitrit vedelike, millest suurem osa võiks olla täiesti tavaline vesi. Keha vajab vett erinevate protsesside teostamiseks, ning samuti on trennides vedelikukulu küllaltki suur – peamiselt higistamise tõttu. Sõltuvalt millise treeninguga tegelete, siis üldjuhul on võimalik kaasa võtta ka väike pudel, milles on vesi või spordijook. Üldine tava on see, et iga treenitud tunni kohta peaks tarbima 750ml vedelikku. Seda piiri ei ole täpselt paika pandud, kui palju inimese keha vett kaotab, kuid keskmiselt võiks see kulu jääda sinna samasse vahemikku. Kui trenn on läbi ja pesemas käidud tasuks mõelda ka keha taastumise peale, kuna olete pingutanud ning kulutanud vajalike mineraale ja energiat. Kiiremaks taastumiseks on võimalik kasutada näiteks OTE Soya Protein Powdered Recovery Drink sojavalgu pulbrit. See aitab kehal taastada kaotatud ained ning ühtlasi ka kiiremini taastuda, et oleksite uueks trenniks paremini valmis.