Kindlasti olete te kuulnud Matcha teest, poodides seda näinud või kohvikute menüüdes seda tähele pannud. Matcha on roheline tee kuid mitte tavaline roheline tee. Matchat tehakse rohelise tee lehtedest, mis aurutatakse, jahutatakse ning seejärel jahvatatakse mille tulemusena saadakse vees lahustuv kange roheline tee ehk Matcha. Lisaks on see tee, mille seljataga on väga pikk ajalugu. Matcha ajalooga võib alustada Hiinast, Tangi dünastiast umbes seitsmendal sajandil. Populaarsemaks sai Matcha aga 12. sajandil, kui Budismi munk, Eisai, viis tee valmistamise viisi Hiinast Jaapanisse. Matcha teed joodi enne mediteerimist kuna see rahustas ning samal ajal ergastas inimest.

 

Mida Matcha sisaldab?

Miks Matchat juuakse nii palju üle kogu maailma? – Sest see on tervislik ning maitsev.

Matcha tee sisaldab endas nii A, B, C, E kui ka K vitamiine. Lisaks leidub tees mineraalaineid, aminohappeid ning antioksüdante. See on põhjus, miks Matcha teed peetakse väga tervislikuks ning miks seda kasutatakse ka mitmete haiguste ennetamiseks nagu vähk, diabeet ning südamehaigused.

 

Matcha tervise heaks

Matcha on vägagi tervislik jook, mis ei ole hea vaid energia saamiseks vaid ka kaalu langetamiseks, immuunsussüsteemi tõstmiseks, tervisliku naha heaks jne. Matcha on tervislik nii kehale kui ka hingele ning järgnevalt toome me välja vaid mõned Matcha tee positiivsed aspektid.

  • Kiirendab ainevahetust – Matcha teed juuakse kaalu kaotamiseks kuna see aitab kiiremini rasva lagundada. Uuringud näitavad aga, et Matcha tee lagundab ka üleliigset sisemist rasva organite ümber.
  • Antioksüdandid aitavad stabiliseerida kahjulikke vabu radikaale kehas – kuna Matcha on antioksüdantide rikas, siis selle pidev joomine aitab ennetada rakkude kahjustusi ning vähendada mitmete krooniliste haiguste riski.
  • Kiirendab ajutegevust – Matcha sisaldab suurtes kogustes rohelist teed ning kofeiini, mida on seostatud paranenud reageerimisajaga, mäluga ning tähelepanuga.
  • Immuunsussüsteemi tõstja – Matcha tees leidub antioksüdanti, mille nimi on EGCG, mis on väga tõhus keha kaitsja bakterite ning viiruste eest.
  • Rahustav – juba Budismi mungad kasutasid Matcha teed enne mediteerimist kuna see vähendab vaimset ning füüsilist stressi. Mis teeb Matcha nii rahustavaks? Selleks on L-teaniin, mis lisaks aitab kaasa närvisüsteemi normaalsele talitusele.
  • Vähendab kolesterooli – juues Matchat regulaarselt puhastab see veresooni ning vähendab halba kolesterooli.

Nagu näha, siis Matchal on meile pakkuda väga palju ning just sellepärast seda juuaksegi tänaseks juba üle kogu maailma. Üks tass Matchat päevas pakub meie kehale vajaminevaid vitamiine ning mineraalaineid ning kõige parem on see, et Matchat on imelihtne teha ning see maitseb veelgi imelisemalt.