Loomulikult võib pealkirjas mainitud küsimus olla mõnele lugejale vastumeelne. Kindlasti on võimalik suurem osa vajalike aineid kätte saada, kui jälgite oma toitumist korrektselt ning olete konsulteerinud spetsialistiga, kes on teile koostanud vastava toitumiskava. Kuid siiski on väga palju inimesi, kes oma toitumist nii täpselt ei jälgi ning arvestades meie kliimat, tavalist toidulauda ja harjumusi võib väita, et vitamiine on vajalik lisaks tarbida. Järgnevalt kirjutame lahti mõned enamlevinud vitamiinid ja mineraalained, millest meie kehal puudus võib tekkida.

D-vitamiini D3 

Meie kehas toimub D-vitamiini tootmine nahas päikesevalguse abil. Antud vitamiin on oluline, sest see aitab meile tagada tugevama organismi ning haigestumise risk on väiksem. Arvestades Eesti kliimat, siis on kõigile selge, et talvel me eriti palju D-vitamiini looduslikult ei saa ning ilmselt on meie kehas selle puudus. Peale haigestumise teiseks tähtsaks teguriks on luude ja hammaste heaolu. Nimelt aitab D-vitamiin kaasa kaltsiumi imendumisele, mis hoiab meie luud ja hambad tugeva ning tervena. Kindlasti tuleb olla selle vitamiini kasutamisega ettevaatlik ning ei ole mõistlik ületada pakendil märgitud kogust. Nagu iga asja ületarbimisega võivad tekkida erinevad tüsistused ning probleemid. D-vitamiini D3 õlikapslid on küllaltki väike lisakulu teie igapäevases toitumises, kuid hoiab talvekuudel teie organismi tugevana.

Kaltsium ja magneesium

Kuna eelnevas lõigus sai mainitud ka juba kaltsiumit, ning kuidas selle imendumiseks on vaja D-vitamiini. Kaltsium aitab hoida meie luud ja hambad tugevad ning hea tervise juures. Ühtlasi aitab kaltsium vererõhku ja kolesterooli taset reguleerida ning hoida need kontrolli all. Samuti tagab see lihaste normaalse töötamise ning väldib lihaste krampe – peamiselt sportlastel, kuid vahel ka täitsa tavalistel inimestel. Toidust on võimalik kaltsiumi saada piimatoodetest ja kalast. Üldiselt on mineraalained kaltsium ja magneesium alati toidulisandina koos – põhjuseks nende sarnased toimed ja parem imendumine koos tarbimisel. Soovituslik on kaltsiumi ja magneesiumi tarbida eakamatel inimestel ning sportlikult aktiivsetel inimestel.

C-Vitamiin

Tegemist on ilmselt kõigile tuttava vitamiiniga ning selle puudust tihti ei aimata. Tegemist on ainega, mis aitab meil võidelda stressiga ja eemale peletada viirusi. Peamine põhjus, miks C-vitamiini peaks tarbima toidulisandina on see, et toitu valmistades tihti peale hävitatakse C-vitamiin ära. Leotades puuvilju vees või säilitades neid valesti, kaob nende toime ära. Suvisel perioodil on võimalik C-vitamiin toidust kätte saada ilma probleemideta, kuid talvel tarbivad inimesed puuvilju üldiselt vähem ning piisavat kogust kätte saada on keerukas. Esimese reaktsioonina hüppab kindlasti pähe, et mandariinid on pidevalt laual ja söögiks, kuid reaalselt peaks neid sööma kehale ohtlikus koguses, et täita C-vitamiini vajadus. Kui soovite, et teie nahk oleks korras, hambad terved ja luude areng ning talitus korrektne, siis on soovituslik lisaks vastavalt vajadusele tarbida tableti kujul C-vitamiini.

Kokkuvõte

Sõltuvalt meie toitumisest ja kehalisest aktiivsusest vajab meie keha lisaks erinevaid vitamiine, korrektseks ning efektiivseks toimimiseks. Mineraalained on teine grupp aineid ilma milleta meie keha normaalselt funktsioneerida ei saa. Kui teil on kahtlus, et mõnest ainest võib olla puudus, tasub pöörduda perearsti poole, kes suunab teid edasi vastavatele testidele. Soovituslik on ennast aastas korra-kaks lasta testida ja veenduda, et tervisega on kõik korras. Peale analüüsi tulemuste vastust saate endale sobilikud toidulisandid valida meie e-poest.