Kas tead, et

  • kollageen on peamine struktuurvalk meie kehas, seda leidub sidekudedes, lihastes, luudes, kõõlustes, veresoontes, seedesüsteemis ja mujalgi. Kollageen on inimorganismi kõige tähtsam valk, moodustades 25–35% kogu keha valkudest ning lausa kuni 70% naha valkude massist. Selle tulemusena peegelduvad organismis toimuvad kollageeni kvaliteedi ja koguse muudatused kõige enam just nahal. Piisav kollageenitase kehas aitab hoida naha elastse, sileda ja tervena ning tagab naharakkude pideva uuenemise. Samuti aitab kollageen hoida naha niiskustaset.
  • kollageeni nimi pärineb kreeka keelsest sõnast „kolla”, mis tähendab “liimi” ning järelliide „gen” tähistab “tootmist”. Tõenäoliselt viitab see, et juba ammustest aegadest keedeti hobuste ja teiste loomade nahka ja kõõluseid liimi saamiseks. Võib öelda, et kollageen ongi nagu liim, mis hoiab koos meie keha kõige olulisemaid struktuure.
  • kollageenil on täita mitu olulist rolli. Eelkõige teatakse kollageeni kui naha struktuuri moodustajat. Samuti aitab kollageen meie verel hüübida.
  • 20date keskpaigaks hakkab meie kehas kollageeni sisaldus vähenema ja 80-aastaseks saamiseni on kehas kollageeni umbes neli korda vähem, mis selgitab kortsude teket.
  • keskkonnategurid (nagu saaste) ja elustiilifaktorid, näiteks kehv toitumine, kokkupuude toksiinidega (näiteks sigaretisuits) võivad vähendada kollageeni tootmist, vähendades kiiremini naha elastsust ning vanandades luid ja liigeseid.
  • Keha vajab kollageeni, et püsida noorena. Kollageen on eriti soovituslik füüsiliselt aktiivsetele inimestele.

Kollageen annab elastse naha

Nagu öeldud, on kollageen naha peamine komponent. Kollageeni hulk kehas mängib olulist rolli naha tugevdamisel ning mõjutab selle elastsust ja niiskustaset. Vananedes hakkab meie keha tootma vähem kollageeni, mis põhjustab naha kuivamist ja kortsude teket. Kuid mitmed uuringud on näidanud, et kollageeni sisaldavad toidulisandid võivad sellist naha vananemist aeglustada.

Kollageenilisandite kortse vähendav toime tuleneb nende võimest stimuleerida meie keha iseseisvalt kollageeni tootma.

Kollageen aitab leevendada liigesevalu

Kollageen aitab säilitada kõhre terviklikkust, mis on liigeseid kaitsev kummitaoline kude. Kuna vananedes väheneb kollageeni sisaldus kehas, siis suureneb ka risk liigesehaiguste, näiteks osteoartriidi, tekkeks. Mõned uuringud on näidanud, et kollageenilisandite võtmine võib aidata parandada osteoartriidi sümptomeid ja vähendada üldist liigesevalu. Kollageen, mis on tarbitud lisandina, koguneb kõhre ja aitab stimuleerida kudesid kollageeni tootma. See võib omakorda vähendada põletikku, anda tuge teie liigestele ja vähendada valu.

 

Toidus sisalduv kollageen lagundatakse seedeensüümide toimel üksikuteks aminohapeteks ja peptiidideks. Toidulisandites sisalduv kollageen on juba lagunenud või hüdrolüüsunud, mistõttu arvatakse, et see imendub tõhusamalt kui toidus sisalduv kollageen.

Kollageeni kadumist saab omalt poolt vältida

Vananemise vastu me võidelda ei saa, Kuid on asju, mida me saame ise kontrollida. Esimese sammuna peaks vähendama ja vältima kõiki neid asju, mis kollageenikadu suurendavad. Kaitse end päikese eest, kasuta päikesekaitsefaktoriga kreemi. Võimalusel väldi sigaretisuitsu ja suitsetamist. Puhka end hästi välja, eelkõige on hea ööuni, siis organism taastub. Kollageeni tootmise jaoks on oluline süüa toiduaineid, mis on antioksüdantide ja vitamiinide rikkad, näiteks värvilised puu- ja köögiviljad, näiteks tomatid, brokoli (see toiduaine on kuulutatud maailma kõige tervislikumaks köögiviljaks), greip ja maasikad jt ;  Omega 3 rasvhappeid sisaldavad toidud (pähklid-seemned: tšiiaseemned, linaseemned, kanepiseemned, Kreeka pähklid; taimeõlid: linaseemne-, kanepiseemne- ja rapsiõli; kalad: lõhe, angerjas ja heeringas). Aga ka luudega keedetud puljong, munad, piimatooted. Täisväärtuslik toit on keha kollageeni tootmise juures kõige olulisem.

Kollageen ei ole imeravim kõikide hädade vastu, kuid on siiski erinevates uuringutes näidanud, et kasutades kollageeni toidulisandiina, avaldab see positiivset mõju meie kehale ja nahale. Leia enda jaoks sobiv kollageeni sisaldav toode meie e-poest.