Jooksmine on sport mida pooled inimesed armastavad ning teised pooled vihkavad. Küll aga on tegemist spordialaga, kus ei ole vaja kasutada lisavahendeid ning millega on võimalik enda tervist parandada. Kuigi jooksmine tundub olevat vägagi otsekohene ning lihtne tegevus nagu kõndimine, siis on olemas erinevaid nippe ning trikke kuidas seda paremini ning edukamalt teha. Eriti tähtis on see algajatele, kellel on jooksmise pisik sees. Liigne treening või endale liiga tegemine ei paranda vaimset ega füüsilist tervist vaid lükkab meid tagasi null punkti, selle vältimiseks olemegi me välja toonud paar jooksmise saladust.

 

KESTVUSSPORT

Jooksmisega alustades ei tohiks mõelda enda kiirusele või ringi ajale, tegemist on kestvusspordiga mis treenib meie vastupidavust. Esialgu võib endale plaani paika panna, et see nädal jooksen ma neli korda 30 minutit. Kui pool tundi tundub olevat liiga palju siis selle pärast ei pea muretsema kuna mängu tuleb just vastupidavus ning õige tempo valimine.

30 minutit võib joosta läbi väga kiiresti kuid meie eesmärk on esialgu tervislikult ning rahulikult pool tundi järjest joosta, mida võib teha sörkides, peaaegu nagu kõndides. Leides endale õige tempo ollakse võimelised jooksma ka tund aega järjest ilma pausideta.

 

MA OLEN PAREM KUI EILE

Teistega ei saa ennast võrrelda, eriti jooksjatega kes on seda teinud juba aastaid ning osa võtnud maratonidest. Alustades jooksmisega tuleb võrrelda ennast iseendaga minevikust. Joostes aga jooksusõbraga tuleb ka seal olla kindel, et teie tempod oleksid sarnased. Joostes sõbraga, kes on teist kordades parem võib tõmmata motivatsiooni alla ning tekitada füüsilist kahju nagu tugevad lihasvalud, hingematmine, liiga kõrge pulss ja palju muud.

Jooksmine on meditatiivne tegevus, mis võimaldab meil minna oma mõtetesse ning rahustada enda keha ning vaim. See aitab meil elada hetkes ning nautida meie ümbrust. Seda saab aga teha vaid siis kui tempo ning tuju on õige. Kui jooksmine on juba selge ning õige tempo tunnetus on hea saab jooksurajal juba kuulata muusikat, audioraamatuid või oma mõtetes ringi liikuda.

 

JOOKSUTEHNIKA

Kuigi jooksmine on meie kehale naturaalne tuleb tehnikale rõhku panna kuna tihti vajub jooksmisel keha ära kas siis väsimuse või muu teguri tõttu.

Jooksmisel tuleb pehmelt maanduda jalatalla keskosale. Nii ei põruta jooksmine jalgu ega põlvi ning väheneb võimalus end joostes vigastada. Lisaks tuleb õppida jooksma pehmelt nagu vatil, joostes nii pehmelt kui võimalik on sammud vaevukuuldavad ning põlved terved.

Samuti tuleb pöörata rõhku hingamisele, mis peab olema sügav ning aeglane ja oma kehahoiakule, mis peab olema püstine ning vaba (õlad pingevabalt).

 

JOOKSUSÕBER

Jooksusõbrad on sarnased inimesed, kellega koos käiakse jooksmas. Jooksusõber peaks olema sarnase jooksutempoga! Koos jooksmas käimine on tihti huvitavam ning samuti võib see muuta inimesi enesekindlamaks ning tugevamaks. Näiteks on ühel partneritest mingil põhjusel laiskushooaeg, siis võib tänu sõbrale või sõbrannale ta sellest kiiremini üle saada kuna kes ikka ütleb ei enda heale jooksusõbrale, kes tahab vaid ühte ringi minna jooksma. Lisaks võib 30 minutit trenni lihtsalt muutuda tunniseks jooksuks kui räägitakse millestki huvitavast.

 

TOIDULISANDID

Vajaduse korral on alati võimalik joostes ka tarvitada toidulisandeid või spordijooke, eriti siis kui jooksmine muutub juba pikemaks ning tihedamaks.

OTE spordijook

Väga populaarsed spordijoogid on just firmalt OTE, mis pakub nii erinevaid maitseid kui ka kujusid. Näiteks on olemas nii spordijoogipulber kui ka spordijoogi tabletid.

OTE spordijoogi tabletid

 

Kokkuvõttes on jooksmine spordiala, mis sobib väga paljudele. Tähele tuleb vaid panna iseenda keha valides õige tempo ning tehnika – hoides õlad all, selg sirge ning maandudes justkui vatile. Jooksmine parandab nii keha kui ka vaimu ning mis veelgi parem, läbi jooksmise on võimalik leida endale uusi tutvusi ja jooksupartnereid.