BCAA (Branch chain Amino Acids) ehk asendamatud aminohapped koosnevad Leutsiinist, isoleutsiinist ning valiinist. Aminohapped on orgaanilised ühendid, millest 20 on nii-öelda standardsed ning nendest veel üheksa on asendamatud. Asendamatuid aminohappeid tuleb meil saada toidust kuna meie keha ei ole võimeline ise neid sünteesima.

Intensiivse treeninguga hakkab keha energiat võtma rasvast ning lihastest, lõhustades nende kudesid. Selle tõttu võib treenides lihase kasvatamise asemel seda kaotada kuna keha hakkab energiat otsima lihastes olevast proteiinist. Tarvitades aga aminohappeid, ei pea keha iseenda aminohappeid kasutama, vaid ta saab selle kätte toidulisanditest ning selle tõttu vähendatakse lihaste lagundamist.

Sour Candy BCAA

 

BCAA toidulisandid

Nagu varem mainitud, koosneb BCAA kolmest asendamatust aminohappest: leutsiinist, isoleutsiinist ning valiinist. Kõik kolm aminohapet toetavad lihaskasvu ning aitavad lihastel/kehal kiiremini trennist taastuda, eriti juhtudel kui lihasele on haiget tehtud. Lisaks, tarvitades BCAA’d vähendab see lihasvalu peale intensiivset treeningut või võistlust ning aitab kiiremini kasvatada lihast.

Lisaks kasutatakse BCAA’d väsimuse peletamiseks, keskendumisvõime parandamiseks (erinevate vaimsete häirete korral), haavade paranemise soodustamiseks ning ka erinevate maksahaigustest tingitud seisundite ravimiseks.

BCAA’d uuritud juba üle 50 aasta erinevatel aladel ning ka tänasel päeval on käimasolevaid uuringuid, millest võib välja lugeda, et teadlased on asendamatusest aminohapetest huvitatud.

Õuna BCAA

 

Kuna toidulisandit tarvitada?

Tehes pidevalt trenni on vajalik hoida aminohapete tase kehas kõrgel kogu päeva vältel. Selle tõttu ei piisa vaid BCAA võtmisest trenni ajal kuna meie kehal läheb paar tundi aega, enne kui kõik vajalikud ained imenduma hakkavad.

Treenerid soovitavad tarvitada aminohappeid umbes tund enne trenni, et kehal oleks aega neid seedida ning nendega tegeleda.

 

Kokkuvõttes kasutavad sportlased ning kulturistid tihti BCAA’d kuna see aitab hoida energiat üleval, kiirendab lihaste taastumist ja paranemist ning aitab kasvatada lihast. Kõige õigem aeg selle kasutamiseks oleks aga umbes tund enne treeningut, et keha jõuaks toitaineid omandada.

Erinevaid toidulisandeid ning enamgi veel on võimalik mugavalt tellida iluversumi e-poest!