Tervislik eluviis on meiega kogu elu, see ei ole pelgalt vaid korra aastas peetav kevadine puhastus või enne Jõulupidusid enda riietesse mahutamise protsess. Tervislik eluviis on terve keha ning vaimu vajalik osa ning võibolla kõige tähtsam osa. Mitmed uuringud on näidanud, et tervislik eluviis pikendab eluiga mitte vaid üks või kaks vaid kuni seitse aastat (1). Suurendades füüsilist koormust, parandades enda toitumisharjumusi ning vähendades alkoholi tarvitamist ning suitsetamist parandatakse enda keha ning vaimu tervist tuues kaasa pikema ning tervislikuma eluea.

Tervislik eluviis koosneb lihtsalt öelduna korralikust toitumisest ning piisavast füüsilisest koormusest.

 

Mida toob endaga kaasa suurem füüsiline koormus?

Olles füüsiliselt aktiivne panustatakse enda tervisesse. Lisaks tõstab see meie energia taset, hoiab kaalu kontrolli all ning vähendab riski saada erinevaid kroonilisi haigusi. Suurendades füüsilist aktiivsust võib abi olla ka erinevatest toidulisanditest ning treeningvahenditest (fitness toodetest), mis aitavad muuta enda elu tervislikumaks ning aktiivsemaks.

KAAL KONTROLLI ALLA

Ülekaalulisus on probleemiks üle kogu maailma kuid sellele on üks lihtne lahendus – aktiivne eluviis. Mida rohkem me liigume, seda rohkem kaloreid me kaotame, meie ainevahetus kiireneb ning me saame energiat juurde.

Vastupidiselt üldisele arusaamale, ei pea kaalu kontrolli alla saamiseks viis korda nädalas trennis käima. Kombineerides korralikud söögikorrad aktiivse eluviisiga võib imesid näha. Näiteks võib kasutada lifti asemel treppe, käia naabrikoeraga jalutamas, katsetada orienteerumist, rulluisutamist või niisama sõprade/sõbrannadega uut spordiala – miks mitte minna vahepeal uisutama või proovida erinevaid seiklusparke. Füüsiline eluviis ei tähenda vaid jõusaalis raskuste tõstmist, see tähendab liikumist.
Lisa lükke organismile ja abi kaalu kontrolli alla saamisele saab ka kaalulangetust ja seedimist soodustavatest toidulisanditest

KROONILISED HAIGUSED

Mitmed kroonilised haigused nagu diabeet ning liigeseprobleemid on ennetavad ning kohati ravitavad piisava füüsilise koormuse ning korraliku toitumisega. Lisaks aitab treenimine stabiliseerida depressiooni, ärevust, artriiti jms.

PAREM UNI

Me kõik teame kui tähtis on korralik uni ning paljud meist kannatavad uneprobleemide all tarvitades juba erinevaid tablette, et magama jääda. Tervislik eluviis aga panustab korralikule unele, parandades une kvaliteeti ning selle pikkust. Kuigi täpselt ei ole veel teada kuidas treening une kvaliteeti parandab usutakse, et treeningu käigus kõrgenenud pulss panustab paremasse unekvaliteeti.
Kui aga uni on siiski raske tulema ja üleväsimus tekitab stressi, siis unevõla tasumiseks võiks teha lühema kuuri melatoniini unetablettidega või mõnusat und välja kutsuda keele alla pihustatava kanepiõli-melatoniini õliga. Kui on pidev mure magama jäämisega, rahutud jalad ja stress ning väsimus, siis on parim abiline magneesium. Magneesiumi kuur võiks olla kohe kindlasti vähemalt üks kuu või veel parem tee poole aastane kuur keha turgutamiseks ja magneesiumi taseme küllastumiseks kehas.

PAREM TUJU

Nagu juba enne mainitud sai, stabiliseerib füüsiline aktiivsus ärevust ning depressiooni. Trenni tegemine aitab kindlasti enda emotsioonidega tegeleda. Kui räägitakse, et šokolaad teeb tuju paremaks, siis treeningu käigus vabastab keha endorfiine ehk hea tuju hormoone. Lisaks, pikaajaline tervislik eluviis jätab jälje füüsilisele kehale, mis tõstab tuju ning muudab meid enesekindlamaks ning õnnelikemaks.
Alati on hea ka pakkuda kehale lisa supertoite ja stressi leevendavaid toidulisandeid, et ta saaks paremini hakkama meie heitliku ilmaga ja vähese valgusega

 

Mida toob endaga kaasa tervislik toitumine?

Tervislik toitumine ei ole üks kindel dieet, mida pidada paar kuud, see on igapäevane toitumine mis on tervislik ning jätkusuutlik. Tervislik toitumine võib olla erinev, näiteks veganite toitukorrad näevad välja teistsugused kui lihaarmastajatel kuid nad mõlemad võivad olla tervislikud. Toitu tuleb armastada ning jälgida, et keha saaks piisavas koguses vitamiine – puuvilju, juurikaid, seemneid, proteiine, rasva jne. Samuti võib proovida mahetoitu või eelistada kodumaist toodangut, mis on tihti tervislikum (lähemalt korjatud, mistõttu võib seal olla vähem lisaaineid sees).

MENTAALNE NING FÜÜSILINE TERVIS

Nagu ka füüsiline aktiivsus, aitab korralik toitumine parandada meie mentaalset tervist hoides ära depressiooni.

See pole saladus, et tervislik toitumine suudab ära hoida erinevaid haigusi nagu diabeet, vähk, kõrge vererõhk jne. Samuti on võimalik hoida enda kaalu kontrolli all.

JÄRJEPIDEV TERVISLIK TOIT

Pidev tervislik söömine hoiab veresuhkru taseme korras ning varustab keha vajalike ainetega. Väga tähtis on ka vee joomine. Süües mitmekesiselt ning tervislikult on keha energiatase püsiv, mistõttu ei tunne me ennast tihti unisena ning me suudame ennast fokuseerida tööle.

 

Kõige tähtsam on aga toituda tervislikult igapäevaselt. Muudatusi enda toitumisse tuleb tuua aeglaselt, et need püsiksid. Esialgu võib keskenduda kasvõi igapäevaselt õuna söömisele kuniks sellest saab päeva loomulik osa. Hiljem saab juba sisse tuua teisi puuvilju, juurvilju jms. Samuti võib vahetada aeglaselt välja erinevad mahlad (suhkrused) või limonaadid vee, tee või muude jookide vastu, mis on tervislikumad. Kõige tähtsam on aga meeles, pidada, et tegemist ei ole dieediga ehk pitsa ei ole keelatud ning hommikul võib puhta südamega nautida tassi kohvi – nipp on selles, et toitumine oleks tasakaalus.

Kokkuvõttes on tervislik eluviis meie igapäevane käitumine, mida me sööme ning kuidas me ringi liigume. Ka väiksed muudatused meie igapäevases elus võivad muuta meid tervislikemaks. Meie e-poest leiad ka palju toidulisandeid ja tervislikke toiduaineid. Terves kehas terve vaim 😊