Me kõik vajame igapäevaselt piisavas koguses valku ehk proteiini. Valk osaleb väga paljudes kehalistes protsessides, kõige rohkem aga teatakse et valke on vaja lihaste kasvuks ning et sportlased kasutavad tihti proteiiniga toidulisandeid. Mis on aga valgupulbrid ja milliseid toidulisandeid saab vajadusel võtta, kuidas ning miks? Sellest räägimegi me allpool lähemalt.

 

Valgud meie kehas

Valgud moodustavad umbes 15% kehamassist, mis teeb rohkem kilogramme kui esialgu võis aimata. Nagu eelnevalt sai mainitud on valgud lihaste kasvul väga tähtsal kohal, valgud taastavad, ehitavad ning uuendavad rakke. Samuti töötavad valgud hoogsalt immuunsüsteemi üleval hoidmisega, antikehade tootmisega ning mitmete ühendite transpordiga üle kogu keha. Valgud on tähtsad isegi keha kõige suuremale organile – nahale, muutes selle tugevamaks ning tervislikumaks.

Kuna treening kiirendab valkude lõhustamist, siis jälgivad nii harrastussportlased kui ka oma ala tipud keha proteiini kogust, tarvitades erinevaid valgupulbreid.

 

Kui palju valku on piisav?

Me kõik vajame igapäevaselt piisavalt valke, et meie keha oleks võimeline töötama täiuslikult. Küsimus aga on – kui palju on piisavalt?

Iga keha on erinev, mistõttu on ka valguvajadus mitmeti erinev. Valguvajadus oleneb kolmest faktorist: kehakaalust, füüsilisest koormusest ning energiavajadusest. Üldiselt vajab keha kuni 1g valke ühe kilogrammi kohta, näiteks 60kg kaalub inimene peaks päevas saama kätte kuni 60g valke. Suurema koormuse korral suureneb ka valgu vajadus ühelt grammilt kuni kahe grammini (tippsportlased) kilogrammi kohta.

Liiga palju valku on aga neerudele koormav ning lisaks pärsib liigne valk kaltsiumi omastamist, mistõttu ei ole soovitav valku üleliia palju süüa.

 

Valgupulbrid ja proteiinijoogid

  1. VALGUPULBER

Valgupulber aprikoosi

Valgupulber ehk proteiinipulber on kõige populaarsemad toidulisandid, mida tarvitatakse sooritusvõime parandamiseks. Seda võib tarvitada nii enne kui ka pärast trenni.

Valgupulbri plussid:

  • valgupulbrit on mugav kasutada ning seda saab lisada erinevate smuutide ning jookide sisse. Samuti on see kiire, valgujoogi segamine võtab aega vaid paar minutit sobides ideaalseks ka kiireteks hommikuteks.
  • Ideaalne inimestele, kellele ei maitse valgurohked toidud nagu muna, piim ning liha.
  • Samuti on sobilik inimestele, kes ei suuda päevast valgukogust söögist kätte saada.
  • Valgupulber sisaldab väga vähe lisaaineid, mistõttu võib olla kindel, et pulbrist saab kätte vaid vajaliku koguse valke ning mitte midagi muud.
  • Säilib korralikus kinnises karbis pikka aega.

Valgupulbri miinused:

  • Oht ületarvitada, mis mõjub neerudele koormavalt.
  • Energiarohke, mistõttu ei pruugi see sobida kõikidele, kes soovivad kaalus alla võtta.
  • Turult võib leida väga palju erinevaid valgupulbreid, milles võivad olla sees erinevad lisaained.

 

  1. PROTEIINIJOOK (Recovery drink)

OTE proteiinijook

Tegemist on proteiinirohke joogiga, mida juuakse pärast trenni, soovitavalt poole tunni jooksul. Need joogid aitavad taastada lihaseid, pakkudes piisavas koguses proteiine ning vitamiine. Rääkides täpsemalt OTE proteiini joogist siis on nendesse jookidesse sisse lisatud ka mitmeid vitamiine, elektrolüüte ning süsivesikuid, kõik ikka korraliku ning mugava taastumise jaoks. OTE on kontrollitud ning professionaalne firma, mille kõik tooted on puhtad ning tervislikud.

Valgud on meile igapäevaselt vajalikud ning me saame tavaliselt vajaliku koguse kätte enda hommiku,- lõuna,- ning õhtusöögist. Tehes aga trenni, suureneb meie valguvajadus ning me vajame toidulisandeid. Kuna meie keha saab valke söögist, siis ka valgu toidulisandeid võib tarvitada ükskõik millal päeva jooksul. Nii paar tundi enne treeningut kui ka pärast treeningut on proteiini tarvitamine sobilik.

Kõik eelnevad proteiinijoogid ning pulbrid on müügil iluversum.ee kodulehel, kust võib leida veel muudki tervisliku elustiili jaoks.