Me kõik oleme mingil eluetapil tarvitanud toidulisandeid, olgu selleks kasvõi pisikesed C-vitamiini kuulikesed, mida aastaid tagasi kõvasti söödi või väiksed karumõmmi kujulised vitamiini kummikommid. Vitamiine saame me kätte toidust, mida me sööme ning tasakaalustatud, tervislik toitumine hoiab meid tervetena ning õnnelikena. Tihti juhtub aga nii, et toidust ei saa piisavalt vitamiine kätte ning see võib olla põhjustatud nii vanusest kui ka tänapäeva toidust. Sellisel juhul tuleb appi võtta toidulisandid aga mis vitamiine on tavalisele inimesele üldiselt juurde vaja? Sellest me järgnevalt räägimegi.

„Head asja pole kunagi liiga palju,“ kindlasti olete seda varem kuulnud kuid kahjuks vitamiinidega see ei tööta. Tarvitades liiga palju vitamiine tehakse endale rohkem kahju kui kasu, mistõttu tuleb olla toidulisanditega ettevaatlik ning vajaduse korral pöörduda perearsti juurde, kes siis soovitav mis vitamiine ning kui palju teile on vaja.

  • D-VITAMIIN
D-vitamiin pimedateks talveõhtuteks

Tegemist on vitamiiniga millest ei saa üle ega ümber. Ideaalselt peaksime me saama D-vitamiini koguse kätte päikese käest aga kuna ilm ei mängi meiega alati kaasa, talvel me ei näe päikest mitu kuud ning ka suvel oleme me suurema osa ajast toas, siis tuleb seda lisaks võtta.

D-vitamiin on tähtis nii meie immuunsüsteemile, luudele, hammastele kui ka erinevate vitamiinide imendumisele. Lisaks aitab D-vitamiin paraneda kehal erinevatest infektsioonidest.

Kes peaksid D-vitamiini lisaks võtma? – Lapsed vanuses 1-4 ning kõik inimesed, kes ei ole piisavalt päikse käes. Igapäevaselt piisab ka umbes kümnest minutist päikse käest olemisest kuid talveperioodil ei ole see võimalik, mistõttu tuleks ideaalis igal Põhjamaalasel tarvitada talveperioodil D-vitamiini.

  • A-VITAMIIN
Spirulina pulber, mis sisaldab endas ka A-vitamiini

Vitamiin-A on vajalik nii immuunsüsteemile, rakkudele, nahale, silmadele kui ka reproduktiivsüsteemile.

A-vitamiini saame me rohelistest ning kollastest, oranžidest juurviljadest: Porgandid, magusad kartulid, brokkoli, spinat. Lisaks leidub antud vitamiini ka munades, piimas ning võis.

  • C-VITAMIIN
C-vitamiin immuunsüsteemile

Kas tegemist võib olla kõige populaarsema vitamiiniga? Eriti kasutatakse C-vitamiini külmetuste ning erinevate viiruste, grippide puhul. See tugevdab immuunsüsteemi ning vähendab haiguste perioodi pehmendades haiguse läbipõdemist. Lisaks kasutab keha C-vitamiini kollageeni tootmisel ning kuna meie keha ise ei suuda C-vitamiini teha, peame me seda saama väljastpoolt.

C-vitamiini saab kõige rohkem sidrunist, mandariinist, apelsinist, greibist. Samuti sisaldavad endas piisavalt C-vitamiini tomatid, brokkoli, maasikad, kiivid ning paprikad. Tarvitades eelnevaid tooteid saab keha piisavalt vitamiini kuid tähele tuleb panna, et C-vitamiinile ei meeldi küpsetamine ehk mida rohkem eelnevaid toiduaineid kuumutada, küpsetada seda vähem jääb nendesse vitamiini.

Kes peaksid C-vitamiini lisaks võtma? – kõik inimesed sügisperioodil kui langevate lehtedega tulevad kaasa ka erinevad viirused ning külmetused. Teistel perioodidel kui immuunsüsteem on madal kas siis juba ilma pärast või stressi tõttu.

  • B6 VITAMIIN

B grupi vitamiinid on tähtsad üle kogu keha kuid seekord vaatame me lähemalt B6 vitamiini, mida kasutab keha rohkemas kui 200 biokeemilises reaktsioonis iga päev. Kõige populaarsemad neist on aga une ning tujude reguleerimine. Lisaks aitab antud vitamiin kaasa punaste vereliblede tegemisele.

Kuna tegemist on väga tähtsa vitamiiniga, mida kehal on igapäevaselt vaja siis on tähtis, et me saame seda piisavalt. Mis toidust B6 vitamiini kätte saab? Erinevatest lihadest, köögiviljadest ning pähklitest, teraviljast: banaanid, kana, kartulid, kaunviljad, piim, munad, kala, maks.

Kes peaksid B6 vitamiini lisaks võtma? – Inimesed, kellel ei ole energiat ning kes tunnevad viimasel ajal rohkem ärevust ning murelikkust. Kuna B6 vitamiin on otseselt seotud meie närvidega, aju ning serotoniini ja norepinefriini tegemisega, siis halb/kõikuv tuju võib olla esimene tunnis vitamiini puudusest.  

Kokkuvõttes tuleb toidulisandeid võtta vastavalt enda elustiilile ning ümbrusele. Näiteks peame me talvel ning sügisel rohkem tähelepanu panema vitamiinidele kuna päike kaob ära ning koos sellega ka värske toit. Samuti oleneb vitamiinide tase kehas meie toitumisest ehk sellest kui palju ning mida me sööme. Süües vähem kui peetakse normiks tuleb võtta vitamiine juurde. Samamoodi tuleb käituda ka juhtudel kui tarvitatakse peamiselt töödeldud toitu. Nagu varem sai mainitud tuleb olla vitamiinidega ettevaatlik ning neid mitte üle tarvitada.  

Kuna aga käes on sügis, päike lehvitab meile juba nägemist ning ilmad on külmad, siis on ideaalne aeg enda immuunsüsteemi turgutama hakata. Selleks tuleb appi aga iluversum!